top of page

Het Wapen van Borgsweer

Evenementen locatie

Een omgeving waar kleine dorpjes ooit op het randje van de afgrond stonden. Zo moesten de dorpjes Oterdum, Heveskes en Weiwerd eerder al wijken voor de havenindustrie van Delfzijl. Wat overbleef was een grote vlakte met inmiddels enkele industrie bedrijven. Maar als je de windmolens en fabrieken passeert en de contouren van de dijken volgt, arriveer je in een klein dorpje genaamd Borgsweer.

Gegevens:
Start project: Februari 2023
Ontwerp aangeleverd: Juni/November 2023
Ontwerp en tekeningen: Sander van der Lecq & Karina Groeneveld (Greenfield Interior)

Project

Opdrachtgever: Stichting Nicolaas Gillot
naam project: Het Wapen van Borgsweer

Expositie data
- Juli 2023 Deventer
 

Het wapen van borgsweer

Een van de plekken die niet in de handen vielen van de grootschalige bedrijven en nog altijd fungeert als dorp. Met aan de rand van dit dorpje, een authentieke kerk met een behoorlijk historisch verhaal.

​

Daarom zetten wij binnen onze plannen deze plek terug als heilige beschermplaats van de overgebleven dorpen als Borgsweer, Termunten en Termuntenzijl. Waardoor we uiteindelijk een plek creëren waar geschiedenis kan worden geschreven en gewaarborgd. Een plek die uitkomst biedt voor feesten en partijen voor zowel bedrijven, particulieren en inwoners van de dorpen.

 

Daarvoor is de geschiedenis naar voren gehaald en komen oude verhalen weer naar boven. Bijvoorbeeld hoe het kerkje is gered van zijn ondergang, door de inzet van inwoners van Borgsweer. Maar ook hoe de kerk het slachtoffer werd van het Duitse oorlogsgeweld en hoe het ooit nog functioneerde als een kerkelijk gebouw. En dat laatste punt brengt ons naar het verhaal over de Heilige Nicolaas van Myra die binnen deze kerk als uitgangspunt werd genomen. Hoewel dit tegenwoordig niet meer wordt teruggezien, wordt dit binnen de nieuwe vormgeving toch weer als middelpunt genomen. En om Nicolaas in te zetten waar hij ooit voor stond. Namelijk de heilige van onder andere schippers, vissers en andere zeellieden wat een grote rol speelde binnen deze dorpen. Door dit te combineren met de waarde om de dorpen te behouden, vormt dit dus tot de heilige plek van Borgsweer waarover Nicolaas van Myra nog altijd rust. Want de ziel van het gebouw, die al het geweld heeft overwonnen mag beschreven worden als een heilige.

Enscape_2023-05-23-16-29-12.png
bottom of page